Bu yüzden yangın merdiveni imalatında yanmaz ve dayanıklı gereç kullanılması önemli olmaktadır.
Kaliteli malzemelerden üretilen yangın merdivenleri, ihtiyaç halinde binadaki kişilerin tahliyesini sağlamlayacak ve gerektiğinde müdahale ekiplerinin bu yoldan binaya duhuline yardımcı olacaktır.
Yangın kapıları, binanızın veya tesisinizin ihtiyaçlarına rabıtlı olarak birkaç farklı kayırma seviyesi esenlayabilir. Davetsiz misafirlerin reva onay olmadan haricen açmalarını zorlaştıran farklı kilitleme mekanizmaları (yaylı menteşeler üzere) mevcuttur.
Bir konstrüksiyonda yahut katlarında mevcut her kullanıcı derunin, diğer kullanıcıların kullanımında olan odalardan veya mekânlardan aşmak zorunda sözınmaksızın, bir çışitaa yahut çışitalara elden ulaşım esenlanması gerekir.
Yangın asayiş hollerinin cidar, tavan ve ayaında tek kenarıcı malzeme kullanılamaz ve bu hollerin, yangına en azca 120 an dayanıklı cidar ve en azca 90 an dayanıklı yaman sızdırmaz kapı ile vesair bölümlerden ayrılması gerekir.
Adı yangın merdiveni olsa da baskın ve deprem afetlerinde de en benzeyen merdiven olarak kullanılacak olan bu merdivenler, binaların olmazsa olmazlarındandır. Emin bir yangın merdiveninin önemi, insanların bireyını kurtardığında henüz iyi anlaşılacaktır.
Ancak aşağıdaki kriterlerin hepsine aynı anda iye olan bu tip binalarda vahit yangın çıkışı ve yangın merdiveni dokumalması mecburi olarak akseptans edilmektedir.
Doğrusu, ana ayrım şudur: Yangın bapsı yangının yayılmasını karışmak karınin tasarlanmışken, müstacel çıkış bapsı yalnızca hızlı ve emniyetli boşaltma için kullanılan bir bapdır.
Yangın kapıları çeşitli stillerde, malzemelerde ve yangın derecelerinde mevcuttur. Bir yangın kapısının maliyeti boyuta, malzemeye ve yangın derecesine destelı olarak değişir.
Yangının yayılmasını engelleyerek geciktiren yangın merdiveni bapsı da muayyen standartlara bakılırsa üretilmek zorundadır.
Yangın merdiveni ısıya karşı dayanıklı ve yanmaz malzemelerle imal edilmesi gerekmektedir. Bu mevzuda da en dayanıklı gereç olan çelik akla gelmektedir.
Bünyenın partner merdivenlerinin yangın ve özge evgin hâllerde kullanılabilecek özellikte olanları, yangın merdiveni olarak onaylama edilir.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin mecburi olup olmadığına karar verilmektedir. örneğin; katman adetsı 4’ü geçmeyen ve seksiyon ammaçlı metruk binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Fakat bu özel şartlar dışında kök Yangın Çıkış Kapısı olarak yangı merdiveni bulunması gereken bünyelar şöyle sıralanmaktadır:
Yangın bapsı kilidi tutturulmuşrken özen edilmesi müstelzim en önemli öge panik bar ile uyumlu olması, panik bara yani yangın bapsı koluna dokunulduğu an kilidin açıka düşmesidir.